Zelenjavna omleta z riževimi rezanci

Omleta je lahko dobra osnova, s katero se da narediti marsikaj. Od zelenjave lahko uporabite skoraj karkoli je v sezoni ali pa ostanki pečene ali kuhane zelenjave od prejšnjega dne, jih vržete v omleto.

Razen zelenjave lahko v omleto daste tudi druge sestavine, npr. žita. V tokratnem receptu smo uporabili riževe rezance, ki smo jih predhodno namočili v vroči vodi. Pri tem bi opozorili, da rezanci popijejo več tekočine kot če bi pražili samo zelenjavo. Za praženje boste tako verjetno morali uporabiti nekoliko več maščobe kot sicer, lahko pa dodate tudi malo vode, če bi se rezanci močno prijemali. Zelo pomembno je, da imate dobro ponev z neoprijemljivim dnom, sicer boste omleto s težavo spravili na krožnik. Takšno omleto lahko jeste za zajtrk, če je to vaše kosilo ali večerja, pa se zraven prileže kakšna enostavna solata.

Zelenjavna omleta z riževimi rezanci

Sestavine (za 1 osebo):

50 g Mama instant tankih riževih rezancev (vermicelli)
2 jajci
1 manjša rdeča paprika
2 mladi čebulici
2-3 žlice olja nevtralnega okusa
1/4 čajne žličke soli
1/2 čajne žličke ribje omake
poper
ena pest svežega koriandra
1 limeta
po želji: čili

Zelenjavna omleta z riževimi rezanci

Priprava:
Rezance za 2-3 minute namočite v vreli vodi (oz. v skladu z navodili na embalaži) – kuhanje ni potrebno. Ko bodo zmehčani, jih sperite pod hladno vodo in pustite na cedilu, da se nekoliko posušijo.

Zelenjavo narežite na manjše koščke. Pri čebuli zgornjo tretjino (zeleni del) prihranite za konec peke. V skodelico ubijte dve jajci in dodajte sol, poper ter ribjo omako. Če slednje nimate, jo lahko v celoti nadomestite s soljo. Jajca v skodelici zmešajte z vilico.

Razgrejte ponev z neoprijemljivim dnom in dodajte žlico ali dve olja. Na njem nekaj minut pražite koščke zelenjave na srednji temperaturi. Namesto paprike lahko uporabite kaj drugega; z azijskimi okusi bi se dobro obnesle npr. gobe ali koruza. Dodajte rezance in jih pražite še nekaj minut, da se rahlo obarvajo. Po potrebi dodajte še malo olja. Rezance in zelenjavo ves čas premikajte po ponvi, da se zapečejo iz vseh strani, poleg tega pa boste preprečili tudi pretirano prijemanje. Po želji lahko rezance razrežete na manjše kose, da se bodo malo lepše razporedili po ponvi. To najlažje naredite tako, da jih držite v eni roki, v drugi pa imate škarje in jih režete medtem, ko jih dodajate v ponev.

V ponev na zelenjavo in rezance zlijte jajca. Morda temperaturo na štedilniku nekoliko znižate. Omleto pecite nekaj minut. Po želji jo lahko obrnete, česar sama načeloma ne počnem. Prestavite jo na krožnik in potresite s koriandrom, preostankom čebulice in čilijem, če ga uporabljate. Prelijte jo s sokom limete – morda najprej s polovico, po potrebi pa dodate še ostalo.

Zelenjavna omleta z riževimi rezanci

 

Recept Zelenjavna omleta z riževimi rezanci so za naše podjetje pripravil na blogu Do zadnje žlice in je objavljen tukaj.