Kako se lotiti priprave solate? No, enačba je kar preprosta.
Nekaj, kar vas nasiti
Sem spadajo vsi ogljikovi hidrati, ki bodo poskrbeli, da bo vaša solata bolj nasitna. To pa so lahko: rezanci (npr. Mama riževi rezanci), kus kus, prosena kaša, krompir (skuhan ali pražen), popečene kocke kruha …
Proteini
Če v solato vključite še proteine, bo šla še eno stopničko višje. Dodajte kuhana jajca, stročnice (čičeriko, fižol, lečo) …
Zelenjava in sadje
Pri zelenjavi in sadju – go crazy. Naj bo vse skupaj čimbolj raznoliko in sezonsko. Od zelenjave uporabite zeleno solato, rdečo čebulo, paradižnik, nariban korenček, papriko, popečen por … Pri zelenjavi pa lahko gledate še malo širše. Uporabite tudi na primer kisano zelenjavo (kislo zelje) ali pa vloženo zelenjavo, ki si jo pridno vlagali med poletjem. Morda se ti zdi nenavadno a v solato odlično paše tudi sadje za svežino, npr. jabolka in hruške.
Mastno
Če pa dodate še nekaj bogatega z zdravimi maščobami v solatko, je vaš obrok pravkar dobil češnjico na vrhu. (Sicer lahko za maščobni del šteje že preliv.) Zdrave maščobe se skrivajo v oreščkih, semenih, avokadu …
Dodatki
Dodatki so lahko nasekljana zelišča. Peteršilj in drobnjak se skrivata na vsakem vrtu, uporabimo jih pa tako redko. Zakaj jih ne bi v izdatnih količinah nasekljal v svojo solato? Dodate lahko tudi suho sadje, kot na primer rozine ali suhe slive.
Za solato z Mama riževi rezanci smo uporabili:
- Mama riževe rezance
- čičeriko
- rdečo peso
- jabolka
- korenček
- zeleno solato
- čebulo
Solate so še veliko bolj zanimive, če jim dodamo kakšen zanimiv preliv, ki gre preko slovenske standardne kombinacije – kis+olje+sol. Podobno kot pri solatah se tudi prelivov lahko lotite z naslednjimi stvarmi v mislih.
Nekaj mastnega
Kaj pa je preliv brez nečesa okusnega in polnega zdravih maščob? Če sestavin za preliv ne želite miksati uporabite olja (olivno, bučno, sezamovo, kokosovo) ali pa masla (arašidovo maslo, tahini in druga masla iz oreščkov in semen), ki se bodo preprosto zmešala z ostalimi sestavinami. Če pa imate čas, voljo in blender pa brez problema uporabiš indijske oreščke, mandlje, orehe, arašide, sezam, avokado …
Nekaj kislega
Kislost in svežino dodajo: vinski kis, balzamični kis, sok limone, tamarind … Nekateri uporabijo tudi sok pomaranč.
Nekaj slanega
Če mislite, da je slano lahko le od soli, se motite! Slanost lahko dodajo tudi sojine omake, ribja omaka in drugi pripravki.
Nekaj drugačnega
Za piko na i pa se lahko poigrate še s kakšnim dodatkom. Na primer z žličko medu. Z nekaj kapljicami srirache, s suhimi ali svežimi zelišči, jedilnim kvasom, gorčico, ingverjom, kurkumo in podobnim bo vaš preliv nekaj posebnega.
Recept Solata z Mama riževimi rezanci so za naše podjetje pripravil na blogu Curryandlove in je objavljen tukaj.