Rižev in koruzni puding s karamelizirano banano

Verjetno se iz otroštva vsi spomnimo mlečnega riža. Jedli smo ga v vrtcu, šoli ali doma, po želji s kakavom (glavno vprašanje je bilo, ali ga v celoti vmešati v riž ali ga pustiti na vrhu in ga jemati po delih) ali kakšnim drugim dodatkom. Zaradi enostavnosti priprave in vsesplošne priljubljenosti širom sveta je mlečni riž oz. rižev puding ultimativna hrana za tolažbo za otroke in odrasle.

Tokrat sem se odločila, da mu vdahnem malo eksotike z dodatkom kokosovega mleka, koruze, banane in arašidov. Za riž je najbolje, da izberete okroglozrnatega. Druga možnost je riž za rižote (arborio, carnaroli), ki ima dovolj škroba, da je jed na koncu lepo kremasta. Banana naj ne bo preveč zrela, sicer bo razpadla med obračanjem v karamelni omaki. Slednje se nikakor ne ustrašite; narejena je v nekaj minutah – temperatura naj ne bo previsoka, da se sladkor ne zažge, izognite se mešanju, predvsem pa je ne okušajte, dokler je še vroča, ker se lahko močno opečete. Če ne jeste arašidov, lahko izberete kakšne druge oreščke, ki jih rahlo popražite v suhi ponvi in potresete s soljo – slednja namreč deluje kot protiutež vsej sladkosti ostalih sestavin.

rizev in koruzni puding s karamelizirano banano sestavine

Sestavine (za 2 osebi):

  • 100 g okroglozrnatega riža
  • 60 g zmrznjene koruze
  • 400 ml Koh Coconut kokosovega mleka
  • 50 g rjavega sladkorja demerara
  • 1 banana
  • 1/2 čajne žličke cimeta v prahu
  • 1 žlica slanih praženih arašidov

Priprava

V kozici zavrite 300 ml Koh Coconut kokosovega mleka in dodajte riž. Kuhajte ga 15 minut na nižji do srednji temperaturi, da se zmehča. Ker gre za puding, ga lahko kuhate nekoliko dalj časa, kot bi ga sicer, vendar pazite, da vam ne zmanjka tekočine. Če se to zgodi, dodajte še malo kokosovega mleka. 5 minut pred koncem kuhanja riža dodajte še koruzo in 1 žlico rjavega sladkorja. Ko je puding kuhan, ga stresite v blender ali manjši kuhinjski mešalnik, dodajte še 100 ml kokosovega mleka in zmešajte do gladkega oz. v skladu z zmožnostmi vašega mešalnika ter lastnimi željami glede teksture. Morda bi šlo tudi s paličnim mešalnikom, običajni mešalnik z večjim volumnom pa ni najboljša izbira, saj je rezilo preveliko za majhna zrna riža in koruze. Puding razporedite v dve skodelici.

Olupite banano in jo prerežite na pol po širini, nato pa vsako polovico še dvakrat na pol po dolžini, da dobite 8 kosov.

Pripravite ponev (po možnosti z neoprijemljivo podlago) in nanjo stresite preostanek rjavega sladkorja v tanki plasti. Štedilnik prižgite na srednjo temperaturo in počakajte, da se sladkor začne topiti. Ponev lahko nekoliko obrnete, če se sladkor ne topi enakomerno, vendar pa ne posegajte vanj z žlico. Takoj, ko se sladkor stopi, temperaturo zmanjšajte in po njem razporedite koščke banane. Z žlico jih obrnite, da bodo obdani s karamelo. Pazite, da jih ne poškodujete. Potresite s cimetom. Ponev odstavite s štedilnika in banane takoj razporedite po skodelicah.

Nasekljajte arašide in jih potresite po pudingu. Če ste alergični nanje, lahko uporabite tudi kakšne druge oreščke ali pa kokosove lističe, ki jih na hitro prepražite v suhi ponvi, da pozlatijo.

Pred jedjo počakajte, da se sladica nekoliko ohladi, saj se z vročo karamelo lahko opečete.

Puding se dan ali dva obdrži v hladilniku. Skodelico pokrijte s folijo, da se sladica preveč ne izsuši.

ReceptRižev in koruzni puding s karamelizirano banano za naše podjetje pripravili na blogu  Do zadnje žlice in je objavljen tukaj.

rizev in koruzni puding s karamelizirano banano